Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Op deze pagina is informatie te vinden over het ontstaan/Historie van de schutterij en de verhalen door de jaren heen.

Het Ontstaan

In vroeger eeuwen had ieder dorp van betekenis, en zeker iedere “Heerlijkheid waar een schepenbank was” zoals te Schinnen, zijn eigen schutterij. In de Heerlijkheid Schinnen was dit de schutterij “St.Sebastianus”. Een schutterij was geen overdreven weelde. Daar er geen politieapparaat bestond om voor de openbare orde en veiligheid te zorgen in de dorpsgemeenschap, was dat de eerste en belangrijkste taak van de schutterij. In woelige tijden moesten de schutters ‘s nachts patrouille lopen, als vreemde elementen zoals zigeuners en taters de wegen onveilig maakten, hadden ze de handen vol. Dit was dus ook een taak van de schutterij “St.Sebastianus” van de Heerlijkheid Schinnen.

In 1857 scheidden de schutters van Puth en Sweikhuizen zich af van de schutterij St.Sebastianus Schinnen .

De nieuwe schutterij van Puth ging verder onder de naam schutterij St.Sebastianus Puth. Hierbij waren tevens de schutters uit Sweikhuizen aangesloten. Dit is te zien op de koningsplaten van de schutterij St.Sebastianus Puth.

Koningen uit Sweikhuizen:

  • 1818 J.S.Kerkhoffs Sweikhuizen
  • 1852 J.S.Kerkhoffs Sweikhuizen
  • 1858 J.S.Kerkhoffs Sweikhuizen
  • 1860 J.W.Kisters Sweikhuizen

In 1906 richtten enkele inwoners van Sweikhuizen een eigen schutterij op onder de naam “St.Joseph”

Enkele namen van oprichters zijn: Jan Kersemakers, H.J.Meels en Th.Palmen.

H.J.Meels is 50 jaar voorzitter geweest van deze vereniging.

Jan Kersemakers is 66 jaar bestuurslid geweest en tot 1963 generaal.

Jan Kersemakers in Utrecht 1931

De schutterij was in vroeger jaren een geducht tegenstander op  diverse feesten en zeker op het gebied van exercitie.   Dit leidde ook tot een uitnodiging van de stad Utrecht in 1931 om een feest mee op te luisteren.

In de jaren van de tweede wereldoorlog stonden activiteiten van de schutterij op een laag pitje. Na deze periode werden de handen weer danig uit de mouwen gestoken.

LEAD Technologies Inc. V1.01

Schutterij St Joseph in Schinnen 1950

 

1950 – 1970

Zoals bij vele verenigingen kende de schutterij St.Joseph ook haar downs, en wel in de jaren tussen 1955 en 1957. Hieraan kwam echter ook een einde.

In 1957 werd een drumband opgericht. Enkele oprichters hiervan waren: Zef Willems, Pascal Visschers, Jean Muitjens, Michel Donners en Zef Keulers. Antoon Goessens was de instrukteur.

De drumband heeft in deze jaren danig van zich doen spreken, gezien de prijzen welke in de loop der jaren zijn behaald.

Ook internationaal gezien was de drumband bekend. In Remscheid, (D) waar 15 jaar een bezoek werd gebracht, noemden ze hun “Die Rot-Weissen aus Holland”. (Witte broeken met rode baretten en rode stropdassen.) De uniformen van de schutters waren een Nederlands uniform, maar welk is niet bekend.

Groepsfoto (Oud)

 

In 1964 werd aan twee internationale concoursen deelgenomen, t.w. in Bonn (D) en Kanne (B). Op beide concoursen werd het hoogst aantal punten behaald in de A-klasse.

Ook werden in dat jaar nieuwe uniformen aangeschaft. Het was een uniform van de franse Grenadiers van Napoleon.

1970 – 1985

In 1974 werden weer nieuwe uniformen aangeschaft, maar nu iets heel anders, n.l. Gala uniform van de koninklijke Lijfgarde van Denemarken. Deze uniformen worden nu nog gedragen aan het Deense Hof en ook nog steeds door de schutterij St.Joseph.

Aan het eind van de jaren zeventig begon St.Joseph ook mee te tellen bij de schietwedstrijden. Op het OLS te Voerendaal werd voor het eerst in de geschiedenis van St.Joseph 18 punten behaald.

Op het OLS te Beesel in 1982 behaalde Sweikhuizen een verdienstelijke zesde plaats bij de schietwedstrijden. In 1983 werd de “Burgemeester Loefen-beker gewonnen door de schutters uit Sweikhuizen. In 1985 werd twee maal een bondsschuttersfeest gewonnen en wel te Limbricht en Beek.

1982

Schutterij in 1982

Federatiefeest 1988

Dan breekt er een periode aan waarop de schutterij en ook de hele gemeenschap Sweikhuizen nog steeds trots is.   De organisatie van het Zuid Limburgs Federatiefeest.

In november 1985 werd op de bondsvergadering te Amstenrade de organisatie uitgeloot van het Zuid Limburgs Federatiefeest 1988. Jan Dols van de schutterij “St.Joseph” Sweikhuizen was de gelukkige, al wist hij op dat moment nog niet wat er ging en moest gebeuren. In 1986 werden de eerste contacten gelegd en in het voorjaar van 1987 werd definitief begonnen met de organisatie. Voor de organisatie werd een stichting in het leven geroepen

Oud Bestuur

Staande v.l.n.r.: mevr. Ph. Van Hoorn-Hanssen, de heer W.Ramakers secretaris, de heer L.Dirix voorzitter, de heer W.Miseré penningmeester, de heer P.Beckers, de heer J.Brouwers, de heer J.Abraas, de heer A.Slangen, Zittend v.l.n.r.: de heer J.Dols vice-voorzitter, de heer H.Hoedemaekers, de heer M.Boyens, mevr. M.Geraets-Dols

Het werd een fantastisch feest met heel veel toeschouwers. Sweikhuizen was te klein. Een feest waar nu nog over wordt nagepraat.

Volk Federatiefeest

Een grote massa mensen op het feestterrein tijdens het Federatiefeest

Het jaar na het federatiefeest was schutterij St.Joseph wederom gastheer, maar nu van de schutters van de schuttersbond St.Gerardus. Dit bondsfeest verregende totaal. De optocht moest zelfs worden ingekort.

 

2000 – Heden

Muzikaal ging het minder de laatste jaren met de drumband van de schutterij. Te weinig animo.

Maar toch is men blijven geloven in de jeugd. Steeds maar weer proberen om jeugdigen enthousiast te maken voor de schutterij. Aparte opleidingen voor de jeugd e.d. Een van de jeugdige tamboers, Wesley van Onna ging op de solo toer en wist in 2004 en 2005 diverse prijzen te winnen in de jeugd divisie. Op het OLS te Wessem 2005 behaalde hij een verdienstelijke 3e prijs in de jeugd divisie. Dit is de eerste tamboer van schutterij “St.Joseph”die ooit een prijs wist te winnen op een OLS.

schut-4349

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.